Παιδικό τμήμα EBMAS. H καινοτομία και η επιστήμη πίσω τουΤο Πρόγραμμά μας   

Το πρόγραμμά μας ισχυρίζεται ότι ακόμη και ένα παιδί μπορεί να διδαχθεί ρεαλιστική αυτοάμυνα. Φόρμες, τεχνικές και διασκεδαστικές ασκήσεις συνδυάζονται στη βάση μιας ρεαλιστικής αυτοάμυνας. Εκπαιδεύουμε τα παιδιά να αναγνωρίζουν προβληματικές καταστάσεις και να επιλέγουν τις πιο σωστές και συνάμα απλούστερες λύσεις.

Για παράδειγμα: αν ένας ξένος προσεγγίσει το παιδί, το διδάσκουμε πάντα να κοιτάξει άμεσα στο περιβάλλον του για έναν ενήλικα, αστυνομικό ή και πυροσβέστη , να επιδιώξει άμεσα να τρέξει σε μια δημόσια περιοχή, αποφεύγοντας τις ερημικές τοποθεσίες. Στην περίπτωση που κάποιος ενήλικας του επιτεθεί ή προσπαθήσει να τον πιάσει, το ουρλιαχτό η τσιρίδα σε συνδυασμό με γρήγορες γροθιές και κλωτσιές θα αιφνιδιάσει τον επιτιθέμενο και το παιδί θα κερδίσει χρόνο, για να διαφύγει.

Εκπαιδεύουμε τα παιδιά στο πως να επιλέγουν την καλύτερη αντίδραση, κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού. Τα κάνουμε να κατανοήσουν ότι πριν να λάβει χώρα η φυσική επαφή (χτυπήματα κτλ) υπάρχουν επιλογές που πρώτα θα πρέπει να επιχειρήσουν. Ακόμη και σε μικρή ηλικία το παιδί είναι σε θέση να διδαχθεί πως να διαβάσει τη γλώσσα του σώματος και να αναγνωρίζει ενδεχόμενη απειλητική συμπεριφορά, ώστε να έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν τον διαπληκτισμό πριν αυτός ξεκινήσει. Αν η κατάσταση κλιμακωθεί σε σημείο που να δεχθούν επίθεση , η αντίδρασή τους πρέπει να είναι στον ίδιο βαθμό με με την επίθεση που δέχθηκαν. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να αρχίσουν να κλωτσούν και να γρονθοκοπούν άγρια επειδή απλώς απλώς ένας συμμαθητής τους τους έσπρωξε στο προαύλιο. Τα παιδιά πρέπει και μέσα από το πρόγραμμά μας θα κατανοήσουν ότι κάθε πράξη τους επιφέρει τις ανάλογες συνέπειες.

Η καινοτομία
Ο Dai Sifυ Emn Boztepe μέσα από την μεγάλη του εμπειρία στις πολεμικές τέχνες και σε όλον τον κόσμο έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο παιδικό πρόγραμμα, το οποίο εμπιστεύεται και διδάσκει σε παιδιά.

Ένα παιδί έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, οι οποίες λήφθηκαν σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό αυτού του προγράμματος. Το Wing Tzun είναι μια πολεμική τέχνη που βασίζεται στη στρατηγική και την επιστήμη, δηλαδή καθετί που γίνεται εξηγείται επιστημονικά
Ωστόσο,  ένα παιδί δεν είναι εύκολο να κατανοήσει σε βάθος τέτοιες έννοιες . Γι αυτό το σύστημα απλοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε το παΐδι να αναπτύξει την κατάλληλη βιομηχανικη, σωματική διάπλαση, ευλυγισία και αντανακλαστικά, ώστε όταν ενηλικιωθεί να είναι πολύ εύκολο να ολοκληρώσει το σύστημα, όπως αυτό διδάσκεται στους ενήλικες, αφού ο κορμός παραμένει ίδιος. Θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα αφού θα είναι ήδη εξοικειωμένο με την κινησιολογία του Wing Tzun και θα έχει αναπτύξει εξαιρετικά αντανακλαστικά, φυσική δύναμη και αντοχή.

Πρόκειται για το «δημοτικό των πολεμικών τεχνών», ενώ αναπτύσσεται και η ευγενής άμιλλα, καθώς το παιδί συμμετέχει σε αγώνες και τουρνουά.

Μελετήσαμε, ταυτόχρονα, τις πιο συνηθισμένες απειλές σε παγκόσμιο επίπεδο που δέχεται ένα παιδί και τις περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού. Το παιδί μαθαίνει να αμύνεται απλά και αποτελεσματικά, ώστε να διαφύγει άμεσα και με ασφάλεια.

Το επιστημονικό υπόβαθρο
Ο εκπαιδευτής  Sihing  Κώστας Γανωτής, αντιπρόσωπος του συστήματος στη Θεσσαλονίκη, είναι πτυχιούχος κοινωνιολογίας με μάστερ στην κοινωνιολογία της παραβατικότητας και στην κριτική εγκληματολογία.  Χρησιμοποίησε την επιστημονική του ιδιότητα προκειμένου να εμπλουτίσει το πρόγραμμα με επιστημονικό υπόβαθρο. Έτσι, λοιπόν, προσέθεσε στην ύλη και διδάσκει τρόπους πρόληψης, αναγνώρισης, λεκτικής άμυνας, διαχείρισης φόβου μάχης.Το παιδί  διδάσκεται άμυνα σε 3 επίπεδα:

1.       Παθητική
Να έχει αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου, να αντλεί χρήσιμα στοιχεία γι αυτόν, να  διαβάζει τη γλώσσα του σώματος του επιτιθέμενου, να αναγνωρίζει τον κίνδυνο, να τον αποφεύγει   

2.       Λεκτική
Πως χρησιμοποιεί τον λόγο του, ώστε να αποτρέψει τον επιτιθέμενο

3.       Φυσική
Αυτοάμυνα, πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση αρπαγής, χτυπήματος, στραγγαλισμού κτλ
*** Ο φόβος ενός μεγαλόσωμου επιτιθέμενου μπορεί να « παγώσει» όχι μόνο ένα παιδί, αλλά και έναν ενήλικα. Θεωρείται ο νο1 παράγοντας που ακόμα και άτομα εκπαιδευμένα σε πολεμικές τέχνες δεν καταφέρνουν να αμυνθούν. Στο σύστημά μας μαθαίνει να διαχειρίζεται κανείς αποτελεσματικά το στρες μάχης (combat stress).


Υπό αυτή την έννοια, αισθανόμαστε πως το πρόγραμμα αυτό συνιστά μορφή κοινωνικού έργου στη μείωση της νεανικής παραβατικότητας και του σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας.

 Ο συνδυασμός του προγράμματος αυτοάμυνας της πολεμικής τέχνης του Wing Tzun με τις σύγχρονες μελέτες της εγκληματολογίας, της κοινωνιολογίας και της κοινωνικής ψυχολογίας δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού της σύγχρονης μεταμοντερνας κοινωνίας με έμφαση στην απλότητα και τον ρεαλισμό.


Σαν επίλογο, επιλέξαμε την αναφορά μας σε κάτι πολύ ενδιαφέρον που λίγοι γνωρίζουν.
Και αυτό είναι ότι το Wing Tsun είναι η τέχνη που διδάχθηκε ο Bruce Lee όταν ξεκίνησε τις πολεμικές τέχνες στην ηλικία των 14 ετών.  Μέχρι σήμερα, παραμένει είδωλο των πολεμικών τεχνών για παιδιά, νέους και ενήλικες. Στις φωτογραφίες παρακάτω στιγμιότυπα με τον γιό του Brandon Lee, αλλά και ένα βίντεο με το πως ξεκίνησε.