Celebrities και Wing Tzun

Πλέον, την αξία της πολεμικής τέχνης του Wing Tsun την γνωρίζουν καλά και πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, αλλά και γενικότερα δημόσια πρόσωπα γνωστά από τον κόσμο του θεάματος.
Παρακάτω αναφέρουμε κάποιους εξ αυτών...


Mickey Rourke


Προπόνηση με τον Dai sifu Emin Boztepe, φίλοι απο το 1990!Nicholas CageO Nicholas Cage  κάνει Wing  Tsun στην ταινία “Bangkok Dangerous”. Πλέον,  πολλοί Celebrities αναδεικνύουν το κρυφό τους πάθος για αυτή την εξαιρετικά αποτελεσματική πολεμική τέχνη. Αναζητώντας την ισορροπία ανάμεσα στη νοητική, συναισθηματική, φυσική και πνευματική εξέλιξη σε συνδυασμό με μια πλήρως αποτελεσματική διαχείριση μιας απειλής και προστασίας είτε πρόκειται για  απαγωγέα ή μανιακό fan....(για την ταινία αυτή βλέπε εδώ)

Robert Downey Jr.
 O Robert Downey Jr. ο πρωταγωνιστής της ταινίας Sherlock Holmes,  προπονείται στο Wing Tsun για περίπου 7 χρόνια! Έχει πει: " Στο Wing Tsun δεν παλεύουμε με δύναμη ενάντια στη δύναμη, χρησιμοποιούμε και τα δύο χέρια ταυτόχρονα και συγκεντρωνόμαστε στο να εκμεταλλευτούμε τα λάθη του αντιπάλου και τα ευάλωτα σημεία του..." (για την ταινία αυτή βλέπε εδώ)
Cameron Diaz

 Πρώην μοντέλο και πρωταγωνίστρια στις ταινίες: η "Μάσκα"
και "Οι Άγγελοι του  Charlie". Μάλιστα, για την τελευταία έκανε προπόνηση στο Wing Tsun 8 ώρες την ημέρα, 5 μέρες τη βδομάδα για τρεις μήνες συνεχόμενους προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο και να "μπει στο πετσί του". Μάλιστα , μπήκε τόσοι βαθιά στο ρόλο της που το Wing Tsun της έγινε πάθος και συνεχίζει έκτοτε να προπονείται. Όπως λέει η ίδια:
"Το Wing Tsun μου προσφέρει πολλά...διατηρώ με αυτό τη σιλουέτα μου μαζί με το σκι και το σερφιν...πάντως το Wing Tsun είναι ιδαίτερα καλό όχι μόνο ως σύστημα αυτοάμυνας αλλά και στο να δυναμώνει τα πόδια και να σφίγγει τον πισινό...!" 


Michelle YeohΕίναι ηθοποιός και χορεύτρια, η οποία όπως και ο Jackie Chan κάνει όλα τα stunts η ίδια. Το 1997 το περιοδικό People δημοσίευσε το όνομα της στη λίστα των 50 ομορφότερων γυναικών του πλανήτη. Οι πιο γνωστές ταινίες της είναι το: 
 Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000), Tomorrow Never Dies (1997), και μια από τις ταινίες του James Bond όπου η Michelle κέρδισε το βραβείο MTV Movie Award στην κατηγορία καλύτερης σκηνής μάχης. Το 1994  πρωταγωνίστησε  στο ρόλο της  Yim Wing Chun στην ομώνυμη ταινία που αναφέρεται στην ιστορία της δημιουργία του Wing Tsun. (για την ταινία αυτή βλέπε εδώ)


Donnie Yen
Έχει  διακριθεί και απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα με τον ρόλο του στην ταινία
 "Yip Man," που αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου δασκάλου του Wing Tsun από την Fotshan. (για την ταινία αυτή βλέπε εδώ)

Jackie Chan

 Εκπαιδεύτηκε από τον GrandMaster Leung Ting στο Wing Tsun τέλη  70' με αρχές του 80'. Επιδεικνύει την ικανότητά του στην παραδοσιακή ξύλινη κούκλα του Wing tsun στην ταινία: "Rumble in the Bronx" (για την ταινία αυτή βλέπε εδώ)
Christian Bale


Ο Christian Bale, που είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας "Batman", λατρεύει το Wing Tsun και ασχολείται με αυτό χρόνια πλέον, μάλιστα υπήρξε συμμαθητής του φίλου του   Robert Downey Jr.Jason Statham

Ο Jason Stathom είναι μεγάλος fan των πολεμικών τεχνών.Κατέχει τη μωβ ζώνη στο  Brazilian Jiu-Jitsu και προπονείται στο Wing Chun kung fu, το karate, αλλά και το kickboxing. 


Jake Gyllenhaal

Πρωταγωνίστησε στις ταινίες ProofJarhead και Brokeback Mountain που πήραν πάρα πολύ καλές κριτικές. Tο Brokeback Μountain κέρδισε πολλά βραβεία ανάμεσα στα οποία ήταν τέσσερις χρυσές σφαίρες, τέσσερα βραβεία BAFTA και τρία Όσκαρ. Ο Τζίλενχαλ προτάθηκε για Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου άλλα τελικά το κέρδισε ο Τζορτζ Κλούνεϊ στην θέση του. 
  "Κάνω διαλογισμό και ποδήλατο για ώρες. Δεν είναι για μένα μια φυσική άσκηση, αλλά μια πνευματική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, εξασκούμε στο kung fu και το Wing Chun"


Chike Okeafor

 "Το Wing Chun είναι τέλειο για μένα,  καθώς είμαι  μικρόσωμος  (265 lbs.) και μάχομαι εναντίον μεγαλύτερου μεγέθους αντιπάλων (μέχρι και 400 pounds). Στο παρελθόν, πάλευα χρησιμοποιώντας δύναμη. Τώρα, υπερνικώ τη δύναμη τους με αποτελεσματικότητα, με υπεκφυγές , χρησιμοποιώντας την κεντρική γραμμή και τα                      εξαιρετικά αντανακλαστικά αφής που μου ανέπτυξε το Wing                        Chun". (Chike Okeafor, NFL Defensive Lineman, προπονείται στο              Wing Chun από το 2001)


ed!
Steven SeagullΑν και οι περισσότεροι τον έχουν συνδέσει με την τέχνη του Aikido, ωστόσο ο Steven Seagull κάνει 45 χρόνια Wing Tsun. Έχει μαθητεύσει με τον sifu Randy Williams και  τον Sifu Samuel Kwok. Μάλιστα στην επερχόμενη ταινία του "Attrition" (released April 2018) οι σκηνές περιλαμβάνουν πολλές τεχνικές Wing Tsun.

(performing "bong sao" a Wing Tsun technique)

Priyanka Chopra


Το 2005 ο Shifu Kanishka ταξίδεψε στην Ταιβάν για να μάθει  Wing Chun και Police Kungfu Combatives από τον Master Lo Man Kam που είναι ανιψιός του  Yip Man. Έχει μεγάλη ζήτηση στην Ινδία από ηθοποιούς του Bolywood για να τους εκπαιδεύσει, αλλά και να επιμεληθεί χορογραφίες για ταινίες. Κάποιες γνωστές ταινίες στις οποίες εκπαίδευσε ηθοποιούς και ήταν υπεύθυνος για τη χορογραφία ήταν η "Don" που πρωταγωνίστησαν οι  Shahrukh Khan και η Priyanka Chopra, το "Game" με πρωταγωνιστή τον Abhishek Bachchan και πολλές άλλες.Linda WuΤο μοντέλο Linda Wu εκπαιδεύεται στο Wing Tsun εδώ και χρόνια. Μάλιστα, έχει ανεβάσει αρκετά video. Αναφέρει η ίδια: "'Εχω εκπαιδευτεί στην τέχνη του Wing Chun και κατέχω πιστοποιητικό για να μπορώ να διδάξω. Παραδίδω σεμινάρια γυναικείας αυτοάμυνας, ενώ ταυτόχρονα εργάζομαι ως προπονήτρια και μοντέλο. Άρχισα, πριν πολλά χρόνια την εκπαίδευσή μου σε αυτή την πολεμική τέχνη στη σχολή Temple’s Wing Chun School στο Las Vegas. Ανεβάζω συχνά βίντεο για να τα μοιραστώ με φίλους, συγγενείς και να διαδώσω το Wing Chun! "Diana Lee Inosanto


                                                  
Η Diana Lee Inosanto είναι κόρη του διάσημου δασκάλου πολεμικών τεχνών Dan Inosanto, που ήταν φίλος και μαθητής του Bruce Lee. Ο Dan Inosanto ήταν αυτός που διέδωσε την τέχνη του Bruce Lee μετά τον θάνατό του και ένας από τους πρωτοπόρους στο χώρο των Φιλιπινέζικων πολεμικών τεχνών. Η κόρη του Diana έμαθε απο τον ίδιο πολεμικές τέχνες και διέπρεψε σε αυτές. Έχει παίξει σε πλήθος ταινιών και έχει επιμεληθεί της χορογραφίας σε άλλες τόσες.(Resident Evil: Apocalypse, The Fast and the Furious: Tokyo Drift, The Sensei κ.α.) 


(Chi Sao practicing with Ron Balicki)                                                                               
  


Sources: